Професорът по история Алън Лихтман е свикнал винаги да е прав. От победата на Роналд Рейгън през 1984 г., той успява да предскаже кой ще победи на президентските избори в САЩ на всеки 4 години. За целта той използва система от "13 ключа".

Лихтман предсказа победата на Тръмп през 2016 г., когато никой не искаше да му повярва. А през 2000 година е на мнение, че активистът Ал Гор ще бъде новият обитател на Белият дом.

В този случай обаче се оказва наполовина прав. Ал Гор наистина печели популярния вот, но губи поста от Джордж Буш, тъй като Върховният съд гласува да спре преизчисляването на избирателните гласове във Флорида.

Историкът все пак стои зад валидността на прогнозата си.

Сега Лихтман и неговите "13 ключа" са готови да предскажат кой ще победи на изборите през 2020 г. 

"Доналд Тръмп ще загуби Белият дом тази година", категоричен е Лихтман пред CNN.

Системата от "13 ключа" на историка включва фактори като икономиката, управляващите, социалните вълнения и скандалите, както и личната харизма на кандидатите. Според него не трябва да се обръща внимание на анкетите, допитванията и ежедневните възходи и падения на кампаниите, а да се следи само "голямата картина".

Но дали системата му може да предвиди резултата от нещо толкова мащабно, като пандемията от COVID-19?

"Вижте, ретроспективно и перспективно, ключовете датират чак до 1860 г. Те са това, което наричаме стабилна система. Така че, не се съмнявам тях. Те преживяха огромни промени в нашата политика, в нашата икономика , в нашата демокрация", обяснява Лихтман.

И признава, че все още се притеснява, когато дава своите прогнози.

"Аз съм на 73 г., но винаги, без пропуск, получавам пеперуди в стомаха", заяви той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!