В момента живеем от скандал до скандал, влизаме от една криза в друга криза. Управляващите са в много тежка ситуация. Аз мисля, че опозицията ще намери аргументи за вота на недоверие. Самото общество дава такива аргументи. Не може в 21 век да не осигуряваш на гражданите си питейни вода.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ДПС и зам.-председател на НС д-р Нигяр Джафер.

Тя коментира темата за предстоящия вот на недоверие към правителството заради провал в екологичната политика. Припомняме, вчера от ДПС обявиха, че ще подкрепят вота.

"Няма нито един сектор, в който да не е имало криза. Трябват реформи във всички сектори.

Отказът от реформи е причината за постоянните кризи. Управляващите повтарят само, че стабилността е най-важна и затова няма да подадат оставка. За нас най-важно е да се проведат реформи в ключови сектори.

Мога да дам пример с шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той каза неща, които от опозицията повтаряме от много години. Неговите думи бяха шок за ГЕРБ, защото те си го избраха за управител на здравната каса.

Д-р Дечев каза, че касата трябва да се промени, че няма как да продължи да работи по този модел. Това означава реформа. Ние от години твърдим, че е необходима демонополизация на НЗОК.

Това е само една мярка, за да се спре катастрофата в здравеопазването. Другите са електронно здравеопазване, електронните стандарти, единната информационна система.

За тези неща говорим от години, но нищо не е реализирано. Всяка година гласуваме повече пари за здравеопазване, но резултатът е невидим. Трябва политическа воля, за да се случат реформите. Такава воля няма.

Напротив, има страх от непопулярните мерки, които е задължително да се вземат. За 20 години имаме 19 управители на здравната каса. Това казва всичко. Системата трябва да се промени
", категорична бе д-р Джафер.

"Отдавна сме заявили нашето мнение за управлението. Отговорността се носи от ГЕРБ. Ние сме готови да подкрепим всяка една реформа, която ще е за доброто на България. Ние не сме на принципа стани, за да седна.

Доказали сме го. ДПС е опозиция и винаги е гласувало "против" правителството при всеки един вот на недоверие. Екологичната тема е много сериозна. Ние отдавна говорим за чиста вода, чиста храна, чиста околна среда, но не виждаме нищо от това да се изпълнява от правителството
", добави тя.

За финал тя коментира предложението на ДПС пазените от НСО да си плащат за охраната.

"Искаме дебат за НСО. Този дебат трябва да се проведе в парламента. Нека там всеки да каже за какво се бори и какво цели. Това е нашата цел", разкри Джафер.