"Темата за възможността за отзоваване на тримата беше въведена още преди две години. Критиците искаха уточняване за режима на отговорността им. И именно това искам да използвам, а не отзоваване или прекратяване на мандата. Благодарение на тези инициативи темата влезе в механизма за сътрудничество. Т.е. европейските ни партньори поискаха по-сериозен анализ и поне на три комисии сме обсъждали този въпрос. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов "Беновска пита" по Канал 3 относно възможността за отзоваване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС – цел, която той си постави при всъпване в длъжност.

"Не би следвало да се оставя съмнение е, че каквито и промени да се предложат, те могат да засегнат независимостта на институцията – прокуратура, ВАС, ВКС".

Изтъкна и конкретен случаи, при който биха били отзовавани те – например, ако е нарушен закона, като има извършено престъпление.

"Търсим принципни решения. Този режим не се създава за Лозан Панов. Той има политическо говорене, което според мен е несъвместимо", каза Кирилов.

Припомни и случая от края на миналата година, когато бе променян закон заради тълкувателно решение на ВКС.

"Имаме противопоставяне на тълкувателната дейност със законодателната дейност. По тази причина беше и острият сблъсък, когато аз станах най-ниския и най-отвратителен анимационен герой. Но дори и в такива случаи съдът не трябва да търси противопоставяне", каза министърът.

"Колкото и да смятаме, че там е тъмно и сиво, в съда всичко се вижда. Там голямата реформа ще настъпи, когато имаме пределна светлина. Когато се виждат съдебните решения, когато всички говорим за справедливостта. Това ще означава, че народът участва в правопроизводството. Че той вижда и разбира решенията. Виждате от тези дни тече дебатът за едно старо дело, което неколкократно е било преразпределяно, имам предвид делото за Чората.

Та помислете в тази закъсняла справедливост, къде е справедливостта – ясна ли е или е спорна."

"Проблемът е как главният прокурор ще го разследва друг прокурор. Или как главният съдия ще го съди друг прокурор. Затова е прието, че те трябва да равни. Имаме изследване на европейските съдебни системи. Те не стигат до тази параноичност като при нас. Отново сме пионери в това", заяви Кирилов.

"Следващата крачка е да започнем общественото обсъждане. По закон трябва да е два месеца и ще направим така, че дебатите да са интензивни. Според мен ще се справим до края на юли месец", обяви министърът относно проекта за закон, според който да могат да бъдат отзовавани тримата големи.

Търси ли се начин за друга професионална квалификация председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Няма логика в това. В една лодка са и председателя, и зам.-председателя. Няма смисъл да има подозрение в тази връзка. Това предложение дойде в дебат в комисията. И то за да не затваряме вратите за всички други специалности в тази дейност".

Как ще се съжителства с Лозан Панов във ВСС

"Бил съм на две заседание с тях на ВСС. Усетих голямо напрежение, но не е имало искри двубои и т.н."

"Въпросът за мен е дали имаме еднаква цел с Лозан Панов за реформа в съдебната система. Моята цел е това, за неговата не знам", заключи Данаил Кирилов.