Продължавам да съм съпричастен с работата на колегите в парламвента, гледам законодателния процес отстрани. Това заяви в ефира на bTV правосъдният министър Данаил Кирилов.
На въпрос как му се вижда работата като правосъден министър, той отвърна: "Различно е. Тук отговорността е персонална, по-самотно е, разбира се, защото в парламента има парламентарна група, журналисти, публика, пряк достег. Тук е по-различно заради голямата администрация. Има над 5 хил.служители и отговаряме за над 8500 затворници".

Запитан защо ГЕРБ предлагат субсидията да падне 1 лев, Кирилов заяви:  "Това не е първо предложение. Назад във времето припознахме волята на избирателя в проведения референдум. След това през декември 2016 г. и в начало на 44-ия парламент ние внесохме и гласувахме за намаляване на субсидията в размер на 1 лев".

На въпрос защо ГЕРБ толкова настояват и дали не го правят напук на другите партии, министърът отговори: "Този дебат е поставен на една предрешена логическа основ. А целта е ние все да излезем виновни. Когато поддържахме този въпрос, никой не ни подкрепи тогава. Надявам се да получим подкрепа".

Относно обвиненията, че ГЕРБ са събрали твърде много пари и затова дават предложението, Кирилов коментира: "Каквито и пари ГЕРБ да има по сметка, това в най-добрия случай е сума, която може да се изразходи за един кратък политически цикъл. Тук въпросът е принципен и става въпрос дали държавата продължава да има ангажимент към политическата дейност и демокрацията и дали всяка партия спасява себе си сама".

"1 лев съотвества на въпроса, както бе поставен в референдума. Ние се колебаехме между 0 и единица, но в рефенрендума бе казано 1 лев. Щом това бе подкрепено от избирателите, ние това поискахме", каза още той.

Помолен да коментира исканията за оставка на финансовия министър, Кирилов заяви: "Да се внимава с оставките. Видя се, че това е личен акт и акт на достойнство, което не всеки има. БСП са много назад с оставките и с поведение, в което се поема отговорност".