Изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата й към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова. Това заяви пред БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.
Коментарът му е по повод на информация от вчера на агенция EurActiv, която твърди, че Митов е отстъпил на Полша мястото на България в ООН.

„Когато правителството „Орешарски“ номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша“, обясни Митов. 

Всяка година общото събрание на ООН избира 5 от 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Даниел Митов изрази възмущение от реакциите на БСП относно дипломатическите назначения, като ги определи като некоректни и непрофесионални:

Движим се по графика, определен от начaлото на годината, не сме променяли рамката, в която се работи. В края на годината е нормално да се запълват ротационните бройки. Което и да е правителство щеше да го направи.

Нито един посланик не е назначен след подаването на оставката на правителството. Тези, които заминаха сега - тяхната процедура беше стартирана още през пролетта.

Правителството е създало рамката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Има институционални механизми, които в момента работят, увери външният министър:

Политическият процес върви, но е много важно да оставим една добре структурирана и подредена административна рамка, за да имаме успешно и добре фокусирано председателство.

Светкавично реагирахме на медийната спекулация около позицията на Австрия и Холандия за замразяване на преговорите на Турция с ЕС, припомни още Митов.

Относно трагедията в Хитрино външният министър сподели:

Свалям шапка на куража и смелостта, с които работят спасителните екипи в тези трудни условия.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!