Проф. Даниел Вълчев коментира в предаването “Лице в лице” по bTV страховете от Истанбулската конвенция. По думите му се е създало обществено напрежение, което анатемосало и двете страни. "30 години след промените демокрацията у нас си е само декор", заяви той. Проблемът е, че през април 2016 година правителството упълномощава тогавашния министър на правосъдието и сегашен на външните работи да подпише тази конвенция.

Тук няма голяма злонамереност, а по думите му в България се отнасяме несериозно към тези конвенции. "Захариева и нейните хора не са се задълбочили в това, което подписват", смята той. Те биха могли да искат по-ясни дефиниции за конвенцията, каза Даниел Вълчев. Според него дебатът е важен, защото нормите от този договор стават част от българския правен ред. "Ратифицираме ли конвенцията, няма да имаме никакви законови възможности да я променяме", обясни той.

"Тези, които след това ще тълкуват какво пише вътре в конвенцията, няма да са български граждани. Важно е, в България да започнем дебата", каза той. Според него има неясни дефиниции в конвенцията. Наред с пол се говори за социален пол. "Трябва да има по-ясни дефиниции. Правилно е да се защитават жените, но защо да се защитават само на основание пол. Логиката на правния ред е да защитава по-слабия, независимо кой е той", каза проф. Даниел Вълчев. "Никъде в документа не се говори за специална защита на бременните жени и жените майки", допълни той.