Рестарт на държавата не може да се получи чрез служебно правителство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в телевизионно интервю.

"Категорично не мога да се съглася с обидните послания, които отправя президентът Румен Радев и дискредитира институцията Народно събрание. Това не е в интерес на правовата държава. Те са законно избрани.

Така както ние смятаме, че имаме законно избран президент, който за съжаление не познава Конституцията, така и това Народно събрание е законно избрано. Това Народно събрание в рамките на конституционните и законови правомощия има възможност да предложи проект на нова Конституция и свикване на ВНС", каза д-р Дариткова.

"Ние смятаме, че рестарт на държавата може да се получи не чрез служебно правителство. а именно чрез спазване на законовия ред, Конституцията на страната и правовите възможности, които имаме", добави Даридкова. 

Тя подчерта, че ГЕРБ не се притеснява служебното правителство.

"Фактите говорят, че при последното служебно правителство на Радев ние спечелихме изборите. Ние нямаме тревога, защото и социологическите проучвания сочат, че въпреки всички негативни послания и критики ПП ГЕРБ все още е първа политическа сила", каза още д-р Дариткова.

По думите й процедурата за нова Конституция предполага да се започнат разговори по детайлите на предложения проект, след като той събере подкрепа от 120 народни представители.

"Такъв е прочитът на действащите текстове на Конституцията. В следващите два месеца, в които е законовият срок, ние ще направим достатъчно широка обществена и експертна дискусия. Ще се вслушаме във всички критики, мнения и предложения", допълни още д-р Даниела Дариткова

Тя подчерта, че ГЕРБ има чувствителност към критиките. По думите ѝ, в момента първоначално предложеният вариант се обработва, за да се изчистят някои неточности. 

"Преамбюлът съзнателно бе пропуснат, защото смятаме, че той трябва да се напише преди приемането на конституцията в рамките на ВНС", каза още тя. 

"Нямаме претенцията да сме конституционални капацитети, но имаме право по закон да предложим философията на идеята, за това България да търси нов обществен договор, за да може да се промени функционирането на държавата 30 години след демокрацията. Необходима е промяна на Конституцията, които не могат да се случат в рамките на обикновено народно събрание", обясни Даридкова. 

"Защо всички твърдят,че народното събрание е дискредитирано. Имаме достатъчно парламентарно мнозинство, което е легитимно. Това са спекулации на хора, които имат интерес по някакъв начин да се случат бързо оставки, но те не са в полза на обществото", подчерта още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

"Г-жа Нинова обича силните думи, но действията й са други. Основният й проблем е запазването на сегашния си пост. Тя се възползва от всеки повод, за да се докаже пред своите съпартийци", коментира твърденията на соцлидерката Корнелия Нинова, че с предложението за нова Конституция, се целял конституционален преврат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!