ГЕРБ внася проекта за нова Конституция с нужните подписи. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

Д-р Даниела Дариткова обяви, че проектът за нова Конституция е подкрепен от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на НФСБ и ВМРО, част от ПГ на "Воля - българските родолюбци" и независими народни представители.

"Смятам, че дебатът, който предстои ще бъде ползотворен и в интерес на българските граждани", изтъкна д-р Даниела Дариткова.

"Това, което променихме в последните редакции, е, че пренаредихме точките и членовете. Като основните права отново са в първоначалната част на новата Конституцията. 

Така както искаха ВМРО. Записахме изрично текста от закона за герба, за да бъде много точно и детайлно описан българския герб, както и ред други промени.

Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашия проект - НФСБ, ВМРО, част от Воля и независимите депутати", заяви Дариткова.  

"Проектът, който внасяме е общ, на практика няма нищо общо с първоначалния и отговаря на критиките. Запазва се преамбюла, България остава единна нация, добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции, нещо, значително важно за нас, патриотите.

За първи път се записвало, че гласуването е граждани дълг. Друго, което не договорили било да се разширят президентските правомощия. Също така ще бъде поощрена раждаемостта. "Тръгваме с ГЕРБ към Велико Народно събрание ", каза на свой ред Искрен Веселинов от ВМРО.

По-рано през деня от ВМРО съобщиха, че преговарят с ГЕРБ за референдум по три точки, които не са били включени в проекта - за въвеждане на образователен ценз за гласуване, за разширяване на правомощията на президента, за задължителна военна служба.

Има обаче постигната договорка по други 6 точки  - за преамбюла, за герба, за насърчаване на раждаемостта, за правата на българските общности зад граница, за въвеждане на минимални стандарти за владеене на български език, както и гласуването бъде определено като граждански дълг.