"Поредната декларация на БСП демонстрира тежко разминаване между думи и дела", това заяви в декларация председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Картината на отсъстващата опозиция е типична за 44-то Народно събрание. Дълго време бяха извън парламента, а и сега виждаме системен саботаж на заседанията.

Типичното поведение на лидера на БСП е явяване за краткотраен гастрол в пленарна зала", изтъкна д-р Дариткова.  

Тя разкритикува твърдението на социалистите, че са против лобизма, защото през последните седмици Корнелия Нинова лобирала за един учебник и една ваксина.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес лидерът на БСП настоя България да купи руската ваксина "Спутник V".

"На всички е известно, че делата са по-ценни от думите. Призовавам българските граждани да се позоват на максимата по делата им ще ги познаете", каза д-р Дариткова.

Тя напомни на БСП внимателно да съставят листите си за изборите, защото в 44-то Народно събрание от ГЕРБ са били свидетели на тежка некомпетентност от страна на колегите им от ляво.

"Не може да правиш проект на решение и да задължаваш Народното събрание (НС) да го обсъжда, още повече да искаш да задължиш правителството да наруши действащото законодателство по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, към което спадат и препаратите за ваксинопрофилактика на ковид.

Съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) е въведена централизирана процедура на ЕС за разрешаване на употреба на лекарствени продукти и е регламентиран нейния обхват. Централизираната процедура е задължителна за определени продукти, в т.ч. и ваксината във всичките й разновидности.

Освен липса на експертиза, липсва и информация, защото в момента Брюксел извършва консултация с представители на руския производител", коментира предложението на БСП д-р Дариткова.

Тя уточни, че в момента в България са доставени 300 000 ваксини, а са поставени 188 512 ваксини. По думите й разликата в количествата е заради ваксинационния план, който гарантира поставянето на втора доза на всеки ваксиниран, за да не се компрометира процеса на имунопрофилактика.

"Отговорността по време на епидемия на всеки депутат е да бъде в помощ на действията на държавата против епидемията. Системният саботаж, който БСП прави на всички действия на правителството, в никакъв случай не е от полза на парламентаризма.

При национални предизвикателства трябва да се обединяваме. Призовавам към отговорно поведение и да не се спекулира с теми, чувствителни за обществото", апелира в заключение председателката на ПГ на ГЕРБ. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!