Според мен не трябва да се отказваме от никакви количества газ, защото дори и със 7-те танкера на нас продължава да не ни достига газ. Затова вчера „Булгаргаз“ са обявили търг за допълнителни количества. Това каза пред Нова телевизия бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

„Вчера видях едно много голямо объркване от Кирил Петков“, каза Добрев относно интервюто на бившия премиер. „За една година те не разбраха каква е молекулата. Молекулата е руска. Защото в България газ влиза само от една входна точка и това е границата с Турция“, каза той и посочи, че няма как у нас да влиза американска молекула

„Молекулата е 100% руска. Ако имаше суапова сделка, „Булгаргаз“ щяха да получат фактура за тези танкери“, уточни той.

Добрев отново заяви, че България е купила руски газ от посредници. „Компаниите, от които се купува, са изцяло свързани с Русия. Първо ние купуваме молекули 100% от Русия. Посредниците, които ни продават, отново са руски. Затова казах, че държавата е ощетена с 200 млн. лв.“, изтъкна той.

„Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват от затвор, вместо да обикалят студиата и да продължават да се объркват“, заяви той.

„Ако не бяха Кирил и Асен, ние нямаше да имаме недостиг на газ. Германия, Италия, Австрия и почти всички държави в ЕС започнаха да плащат по новата схема и да си получават количествата“, посочи Добрев.

Той обясни и какво е трябвало да се направи, ако сме искали изцяло да се откажем от руския газ след началото на войната в Украйна: „Трябваше да си запазим слотове в терминала в Ревиртуса. Ние такива нямаме. Посредникът „Мет“ ги изкупи“.

Добрев разкритикува бившите управляващи: „Водещото при тях беше откъде ще вземат комисионните. Затова са тия 30% надценка“.

„Компанията „Мет, която е посредник, който си назначи директор на „Булгаргаз“, и още същия ден започна да продава – купува скъпо от „Мет“ и продава евтино на „Мет“. Само с две фактури“, посочи той.

„Това, което не прави служебният кабинет, е да обяви търг за дългосрочен договор. След 1 януари оставаме само с един доставчик – Азербайджан, който доставя само една трета“, каза бившият енергиен министър.

Той посочи и какво биха направили от ГЕРБ в тази ситуация: „Не бихме подписали с „Газпром“. Бихме стартирали международна процедура за търг за доставка на газ“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук