Не, не оттегляме номинацията на Росен Желязков. Първо трябва да стане ясно, защо досега никога не сме говорили за проблем при избора на председател на НС. Практиката бе до сега първата политическа сила да предлага и той се избира. Никога не сме били свидетели на такава конституционна криза.

Това заяви в ефира на Нова тв Делян Добрев,

"В миналия парламент ПП имаха точно толкова депутати, колкото ние имаме сега. И имаха без проблем председател. Тогава избраха Никола Минчев. Това събрание сякаш не е парламент, а детска градина. Народните представители дори спаха. Намираме се още в първото заседание, защо?

Защото конституцията казва, че на първото събрание се избира председател. Но една партия се тръшна, като в детската градина, и казаха искаме ние. Знаете ли защо си оттеглиха кандидата? За да задълбочат още повече тази конституционна криза. Какво се случи един час преди да си оттеглят кандидата?

ГЕРБ и ДБ се разбраха за ротационно председателство и за да провалят това разбирателство, за да провалят избора на ротационния председател, те оттеглиха втория. Тоест, няма с кой да се ротираме", каза още Добрев. 

Той подчерта, че идеята за ротацията не зависи от гласовете на ПП, а от гласовете на ДБ. "Те имаха кандидат, когато и останалите партии имаха кандидати и не се разбирахме, но когато се разбрахме с другите партии, те го оттеглиха своя кандидат, защото няма с кой да се сменя Росен Желязков", поясни той. 

Според него "Промяната" направиха следващ ход в посока конституционна криза, затова ГЕРБ няма да оттеглят своя кандидат за шеф на НС.

"Ако и ние го направим, ще задълбочим още повече кризата. Не върви от партия с 30 депутата да се избере шеф на НС. Надявам се по пример на ПП и останалите партии да си оттеглят кандидатите, за да се разреши този въпрос. Иначе довечера НС пак няма да закрие сесията, пак ще се приберем вкъщи, ще спим и пак ще мислим", каза той. 

Добрев коментира какво ще прави ГЕРБ, ако в крайна сметка не получи подкрепа за своя кандидат за шеф на НС. 

"Ако не получим подкрепа, продължаваме да преговаряме с останалите. Струва ни се ненормално при положение, че в държавата има тежки проблеми НС да се блокира по този начин.

За да се случи правителство, ние сме готови на всякакви компромиси, но ако целта е да се сложи председател на НС, който ще блокира работата му.. Каква е логиката опозицията да има шеф на НС, ако не да блокира работата му. Това тя може да го прави чрез съставянето на дневния ред", обясни той. 

"Какво щеше да стане, ако Вежди Рашидов беше вчера ударил звънеца? Единият вариант е директно да се запътим към нови избори. Другия вариант е президентът, въпреки че е закрито това заседание, да издаде нов указ за ново свикване на това събрание", добави Добрев. 

"Виждате, че сме най-конструктивни. Веднага приехме предложението на ДП за ротация на председателите, само и само да има председател. Не настояваме на всяка цена председателя да е наш, но настояваме да има някакви принципи около които е избран и да има председател, който няма да спира работата на правителството.

И да не е наше правителството, пак председателят трябва да е на мнозинството, за да не спъва работата на НС. В държавата има много тежки проблеми, а ние се занимаваме с формален въпрос, никой не говори за това, че инфлацията е извън всякакви граници, че догодина икономическият растеж ще е 0.1 процента, че следващата година трябва да се теглят 15 милиона дълг", предупреди той. 

Добрев бе категоричен, че ГЕРБ не е съборила миналото правителство, а те си загубиха мнозинството. "Ние внесохме вот, защото всяка опозиция е длъжна да внася вот. Падна правителството, защото се скараха за пари и поръчки. Караджов каза, че Василев рекетира фирмите и не им плаща", каза още той. 

Правим всичко възможно, за да има правителство. Знаем решението на кризите. Имаме 180 страници програма, знаем какви мерки трябва да се предприемат, за да се овладее кризата, подчерта депутатът от ГЕРБ. 

Добре също бе категоричен, че правителство на ПП няма да подкрепят. 

"Кой да подкрепим? Ако трябва да подкрепим ПП, това няма да се случи при никакви обстоятелства. Заради тях имаме 1 милиард повече лихви, 3 милиарда и половина заминаха в горивата, един милиард в газа. Те говорят за корупция, а в същото време са най-корумпираната партия. Правим всичко възможно, за да има консенсус, но ние да подкрепим правителство като миналото, което хората наказаха. Миналата година тази управляваща коалиция имаше 134 депутата, сега има 98. Тоест, хората го наказаха , те им показаха, че не са се справили добре", каза той. 

При това той обясни условията, при които ГЕРБ би получила подкрепа от ПП за съставяне на кабинет. 

"Ако носим отговорност за това правителство, че няма да има схеми за газа, че няма да има допълнителни лихви, ако може да гарантираме, че няма да има такива злоупотреби, бихме преговаряли по отношение на тяхната социална програма", обясни Добрев. 

Добрев коментира и възможността правителство да се състави с третия мандат: "Ако третия мандат е съставен, в който половината министри са на "Промяната", не". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук