Бившият американски президент Доналд Тръмп пристигна в Милуоки за Националния конгрес на Републиканската партия - ден след като стана мишена на опит за убийство на предизборен митинг, съобщава Асошиейтед прес.

Тръмп пристигна за четиридневния форум, на който се събират хиляди републиканци, за да го изберат официално за свой кандидат за президентските избори през ноември.

„Тръмп оценява всичките ви молитви, подкрепа и добри пожелания... Заминаване за великия щат Уисконсин“, написа сенаторът републиканец Скавино младши преди самолетът на Тръмп да излети.

Синът на Тръмп Ерик също обяви пристигането в Милуоки. Той публикува кадри от пилотската кабина на самолета на страницата си в социалната мрежа X.

 

Драматичният развой на събитията на предизборния му митинг в събота, когато той се размина на косъм само с рана на дясното ухо, един зрител беше убит, а още двама - ранени, помрачи обичайно празничната атмосфера на конгреса. Нападението срещу Тръмп фокусира вниманието върху безопасността и мерките за сигурност на събитието.

Бившият президент съобщи в пост в социалните мрежи, че първоначално е смятал да отложи пътуването си с два дни заради опита за убийство. "Току-що обаче реших, че не мога да позволя на един "стрелец" или потенциален убиец да наложи промяна в графика или нещо друго", написа той.

Очаква се Тръмп да говори на конгреса късно вечерта в четвъртък.