Няма победени, няма отстъпили, всички печелят. Около това се обединихме с хората, които участваха в срещата. 

Това каза премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет във връзка с подписването на меморандум със земеделските производители.

Той увери, че напрежението е потушено. 

„Потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има изключително много проблеми, които престои да се решат и продължаваме да ги решаваме заедно“, заяви Денков.

Министърът на земеделието Кирил Вътев благодари на всички участвали в преговорите за изключително конструктивния диалог. Той увери, че се работи в интерес на българските граждани

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов каза от своя страна: „Надявам се, че всички мерки, които предприехме във всички браншове, да дадат своя резултат

Производителите потвърдиха, че се прибират по родните си места и ще продължат да се занимават с това, от което разбират – да се занимават със земеделие.

„Меморандумът влиза в действие от днес. Всичко, което включихме в него, освен че съответства на голяма част от искания на протестиращите, съответства на 100% на приоритетите и основните задачи на нашето правителство. Всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се полагат на земеделците. Търсехме как да ускорим процесите, така че да ги получат по-рано, в пълен размер. Няма никакво отстъпление, има само ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата“, обясни Денков.

„Всичко, което сме подписали, съответства на споразумението, подписано между Украйна и ЕС“, допълни той.

„Използвам случая да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, затова че без да искам ги обидих за това, че използвах думата „терористи“. Не беше насочена към тях. Тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана“, каза още Денков.

Той подчерта, че етапът на напрежение между производители и правителство и разменяне на реплики през медиите е приключил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук