Денков призна за договорката с Борисов, но плаши: Ще загубим 1,4 млрд. лв., ако не направим това!

По думите на премиера средствата няма да бъдат изплатени на страната ни, ако не бъдат готови териториалните планове за въглищните централи

Премиерът Николай Денков потвърди, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод искането за поправки в териториалните планове за въглищните централи. БЛИЦ припомня, че в сряда коалицията ГЕРБ - СДС се обяви за запазване на централите и сигнализира за потенциални нарушения.

Денков припомни, че страната ни може да загуби близо 1,4 млрд. лева, ако не бъдат готови плановете, а крайният срок за "прецизиране на текстовете" е петък сутринта, защото след това трябва да бъде взето решение на Министерския съвет:

"Тези текстове може да бъдат прецизирани до края на декември, но вече в хода на дискусията с Европейската комисия (ЕК). Ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности, така че да отчетем, ако има още техни съображения, но, разбира се, вече в рамките на това, което поставя ЕК като изисквания". 

"Въпросните фирми, които бяха цитирани, няма решение да получават средства, както беше представено в брифинга на ГЕРБ. Има недоразумение, става дума за предварителна информация кои фирми са заинтересовани да инвестират в този регион", каза още Денков.

Еврокомисарят Илияна Иванова, която разговаря днес с Денков, припомни, че заради липсата на плановете вече са изгубени пари и са под въпрос други средства:

"Същевременно осъзнавам като човек, който е роден и израснал в Стара Загора, колко е важна и чувствителна тази тема за региона. Затова се надявам на диалог, на дискусия и намиране на приемливо решение за двете страни, за да може този процес да тръгне и в крайна сметка средствата да отидат там, където има най-голяма нужда от тях".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук