Запознахме се с проектите на териториални планове за справедлив преход на вътрешните региони. Част от написаното е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени. Не е ясно с каква процедура са избрани, зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на управляващите ПП-ДБ.

Няма никакви намерения за инвестиции в преходни технологии за удължаване живота на комплекс „Марица Изток“. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев, коментирайки отпадането на проекти от Плана за възстановяване

Асен Василев с неочаквано икономическо признание: Отпадат...

"Kлючово важно e да се удължи животът на въглищните централи. За съжаление, не виждаме такова нещо. Виждаме, че преходът ще бъде справедлив за някои неясно как подбрани хора. За хората и регионите ще бъде погром. Призоваваме правителството и министъра на енергетиката трябва  по най-бързия начин да определят визия за удължаването на комплекса.

Красимир Вълчев: Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони са скандални

За съжаление, не виждаме такова желание и мисъл в тази посока, което пречи и на подписването на споразумение, пречи да внесем навреме териториалния планове. Няма да имаме преход, ще изгубим средствата и ще имаме проблеми със системата", каза още той. 

По думите на колежката му Теменужка Петкова, не се предвиждат никакви инвестиции, за да се предвиди удължаване живота на въглищните централи.

"А те са гарант за енергийната ефективност на страната", отбеляза тя и подчерта, че тези централи дават 46% от необходимата енергия на страната.

"Изключително тревожно е това, което видяхме", каза още Петкова. И призова правителството да предприеме бързи действия и да направи всичко необходимо, така че животът на въглищните централи да бъде удължен.

"Списъкът с компании, които ще получат средства по ПВУ, наистина е интересен. Там ще видите фирмите, които се очаква да получат и разпределят помежду си стотици милиони евро", посочи тя. 

Делян Добрев пък заяви, правителството се готви да раздаде 1 млрд. 706 млн. евро на фирми, които никой не знае какви са, откъде са дошли, как са участвали, участвали ли са изобщо на търг и защо са били избрани. 180 млн.евро ще получи фирма "Резолв Енерджи", регистрирана в Люксембург, за да построи фотоволтаик на мините.

„Uropean energy” ще получи 450 млн.евро. Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?”, запита той.

"Това не е скандал, това е международен скандал! Държавното управление не е стартъп. На тяхно място веднага бих си подал оставката. Надявам се компетентните органи да се самосезират, защото виждате за какви неща става въпрос", каза още Добрев.  

Той добави, че от ГЕРБ не знаят кой е направил тези проекти и искат да разберат. “Научаваме по апокрифен начин. Краси го намери по някакъв начин. Днес се готвеха за МС, по някакви причини го оставиха за петък. В Министерство на енергетиката нямаме наш министър”, посочи той и призова за оставки.

Той заяви, че фирмите са регистрирани в Люксембург, може би за да бъде скрито чии са. Прочете и още няколко имена на фирми и сумите, които ще получат - 95 млн. евро за Металик Груп, Резолв ще получи 180 млн. евро, Гълъбово Солар 20 млн. евро и т.н.

“4358 са предвидените работни места”, каза още той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук