Премиерът Николай Денков не очаква България и Румъния да бъдат разделени по пътя към влизане в Шенгенската зона. Коментарът му беше по повод вчерашното изявление на румънския му колега Марчел Чолаку, според когото двете държави може да бъдат третирани поотделно.

"Тази оценка е само за вътрешна употреба в Румъния. Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти. Ние имаме изпълнение на нашите ангажименти по върховенството на закона.

Имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния и няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне", каза Денков.

Министър-председателят посочи, че аргументите на Австрия против присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство са мотивирани от оценката, че зоната не функционира, което, по думите на премиера, е проблем на Европейския съюз.

Темата ще бъде разгледана отново през декември от евролидерите, а Денков остава умерен оптимист, че този разговор по думите му "ще бъде спечелен". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук