Днес - 2 септември, е денят "Х" в който от "Отровното трио" се заканиха, че ще организират т. нар. "Велико народно въстание". Мераците на Минеков, Бабикян и Хаджигенов са да съберат достатъчно хора в центъра на София, за да свалят кабинета на премиера Бойко Борисов.

Снощната демонстрация премина спокойно и беше по-кратка заради подготовката за днешната проява. Организаторите заявиха, че това е бил последният ден на мирни протести и в деня на "Великото народно въстание" нещата ще ескалират.

Беше съобщено, че в София вече са пристигнали демонстранти от Русе, Варна, Велико Търново и други градове, които в сряда ще се включат в голямата демонстрация. Организаторите на протеста също така обявиха, че това ще бъде окупация на Народното събрание и че тя ще приключи когато има оставка на правителството.

Днешният ден не е избран случайно. Именно на 2 септември депутатите се връщат на работа и започва новият парламентарен сезон. Още днес трябва да стане ясно дали кабинетът "Борисов 3" ще събере достатъчно подкрепа, за да инициира промени в Конституцията. БЛИЦ припомня, че вчера Борисов бе категоричен, че има необходимите 120 гласа. Късно вечерта пък се появи информация, че текат напрегнати разговори между коалиционните партньори. Редом с това стана ясно какви са трите сценария за излизане от кризата.

Малко преди старта на новия парламентарен сезон президентът Румен Радев пък изненадващо обяви, че ще направи обръщение към народа и депутатите от трибуната на Народното събрание (НС). Това стана, след като във вторник държавният глава каза на народните представители да "разпуснат незабавно парламента, имам вариант за Конституция"

Думите му обаче провокираха вълна от възмущение. Режисьорът Евгений Михайлов заяви, че "Радев трябва веднага да напусне! Не е достоен за президент". Много по-силен и притеснителен коментар направи депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на НС Димитър Главчев.

"Има ли уважаващ себе си и избирателите си народен представител, който би слушал този? Какво ще дири в “Парламент за саморазпускане” Превратаджии нямат място в НС! #ВЪН#.

Работил съм като щатен преподавател по „Философия на политиката и войната“ във Военна Академия „Г.С. Раковски“ от 1979 г. до 1985 г. Познават ме лично и аз лично познавам стотици висши български офицери и генерали, с които сме работили.

Във връзка специално с ултиматума на Президента към депутатите от Народното събрание незабавно да се саморазпуснат, защото те са представители на волята на народа, а пък волята на народа била тъкмо незабавно да се саморазпуснат“, разменихме мнения като как господин Президентът би си позволил да повтори този ултиматум директно в Народното събрание и то пред камерите на телевизията.

Умен и сериозен висш офицер от запаса, служил във ВВС, допусна като възможност нещо НАПЪЛНО АБСУРДНО от обикновена гледна точка и дори от гледна точка на логиката. ДОПУСНА, че не е изключено дори положение, при което Президентът не само настойчиво може да потвърди своя ултиматум без оглед /или дори целево/ на реакцията на депутатите, но ЗАЯВИ, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА НАПУСНЕ СГРАДАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДО МОМЕНТА, В КОЙТО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НЕ ИЗПЪЛНЯТ ВОЛЯТА НА НАРОДА И НЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ ДА СЕ САМОРАЗПУСНАТ.

Аз самият не съм преподавал на офицера Радев и не го познавам нито лично, нито служебно, поради което не съм в състояние да преценя дали той е способен да действува в една или друга ситуация по такъв възможен или невъзможен начин.

Но аз знам, че когато предстои развитието на една естествена, спонтанна ситуация, никой по никакъв начин НЕ може да ПРЕДвиди какво точно ще стане.

Да се допуска НЕМИСЛИМОТО е също дело на МИСЛЕЩИЯ ЧОВЕШКИ У", написа Главчев.

Дали "Великото народно въстание" ще се проведе по начина, по който от "Отровното трио" желаят все още не е ясно. БЛИЦ припомня, че вчера се видя как те пуснаха шашващи инструкции за пристигащи в столицата въстаници от провинцията. За сметка на това продуцентът и фотограф Виктор Димчев сензационно издаде сценария това какво може да се случи днес.

БЛИЦ припомня, че от СДВР вчера категорично заявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да не се стига до сблъсъци на днешните демонстрации. "Целият ресурс на МВР е мобилизиран. Имаме сигнали за готвена провокация", поясниха униформените.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!