Продоволствена криза няма да има, заяви пред БНР Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в парламента. По думите му докато стоят зелените коридори, които създаде Европейската комисия през 2020 г. в България недостиг на храна няма да се случи.

Според Абровски в началото на Covid кризата, когато всичко бе блокирано, сме били в много по-опасна ситуация, отколкото сме в момента.

Изкупуването на зърно още не е започнало, уточни Пламен Абровски.

Имаме нужда от такъв стратегически резерв от зърно. Много отдавна започнаха процесите с недостига на храна на ниво планета. Ние сме късметлии, че живеем в най-богатия континент, където имаме дори излишъци. Ако вземете една Африка, там има страхотен глад.“

При прекъсване на доставките на зърно от Украйна, могат да стартират миграционни процеси, които ще усилят натиска към Франция, Испания, Италия, допълни той.

„Да купуваш за една година напред е малко в повече, но такъв резерв, такъв буфер – сериозен, би бил добър, защото в момента зърното по нищо не се различава от конвертируема валута. Държави като Египет в момента разменят товар зърно срещу товар тор.“  

Абровски посочи Стратегическия план за земеделието като един от пунктовете от коалиционното споразумение, който вече се реализира. Законодателството по него вече трябва да започне.

Народното събрание в последните 12 години е било „завряно в 12-а глуха“, коментира Пламен Абровски в предаването „Преди всички“.

„Какво се е случвало до настоящия момент – Народното събрание само и единствено дава основания за наредба и министърът самосиндикално си взема решения какво да прави в наредбата. Днес е така, утре е така. И животновъди, и зърнопроизводители, и производители на плодове и зеленчуци - каква сигурност имат те, че правилата ще продължат да съществуват?“

Подготвя се цялостна законодателна поземлена реформа, анонсира Пламен Абровски.