Всички трябва да се преклоним пред героизма на българските лекари и в никакъв случай да не си позволяваме да отправяме определения за тях. Това заяви хематологът проф. д-р Георги Михайлов, депутат от БСП, в ефира на БНТ.


"Повечето лекари у нас се грижат за пациентите си, но бедата се корени в липсата на лекари и медицински сестри. Бедата е в липсата на визия на държавата за това какво можеше да се случи в здравната система и всичко това доведе до сегашната здравна криза", каза още той.

По думите му тази здравна криза води след себе си икономическа криза, психологическа криза, културна криза и още много други негативи, които дори още не подозираме, че ще се случат в нашия обществен живот през следващите месеци.

Проф. Михайлов подчерта, че България изостава по брой на тествани хора. Той коментира обаче, че още по-големият проблем е, че тестването на българските граждани не е безплатно.

Предложения за по-масово тестване на населението, което да е безплатно за гражданите, опозицията е направила още през пролетта и по тези въпроси са искали среща със здравния министър.

Социалистът обясни, че следващия проблем, който опозицията е искала да разисква с министъра на здравеопазването е големият брой заболели лекари.

"В тази връзка е и предложението, което са смятали да отправят за това "да бъдат направени лечебни заведения, които да се занимават само с лечението на COVID-19". Добър пример за такъв подход е Пловдив", уточни проф. Михайлов.

"Това трябва да стане във всички области, за да може да се съхрани лекарският персонал от заразяване и всички други заболявания да не отидат в канавката и ние да не почувстваме един сериозен трус в смъртността не по отношение на коронавируса - това не е особено опасна инфекция, но по отношение на онкологични, други тежки заболявания, които са социално значими", добави той.

Проф. Михайлов каза, че не е направено достатъчно от държавата в посока на това хората да бъдат информирани, а не стресирани, тъй като COVID инфекцията не е бич божий. Смъртността от това заболяване е 3 на 1000 и тя не се различава от тази при грипа. На липсата на адекватна разяснителна кампания се дължи и екстремалното изкупуване от аптечната мрежа на различни медикаменти.

Той допълни, че следващото предложение на опозицията е за доброволци, които да са в услуга на възрастното население в страната ни.