Това, което се случи с партийните субсидии, е отваряне към финансиране от неизвестен произход и убийство на демокрацията. Това каза секретарят на ПГ на БСП за България и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Филип Попов във връзка с приетите промени за намаляване на размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предава агенция "Фокус".

Той обясни, че един от стимулите на корупцията е именно непрозрачното финансиране на партиите. Попов припомни, че преди години такъв закон е съществувал и 2005г. е променен. „Тепърва ще се усетят проблемите, които създава този тип финансиране“, каза още той.

По думите му партиите са на пазара, сигурността ни е на пазара и започва наддаване.

Филип Попов обясни, че с приетите промени всички физически лица могат да финансират партиите, което крие риск за националната сигурност, намеса от чужди държави и дори терористични организации. „Най-големите негативи ще бъдат понесени от гражданското общество, защото то се лишава от свободата си и правото да избира и да бъде представено парламентарно. На политическия тезгях ще бъдат представени няколко партии, които може би ще защитават интересите на този, които ги финансира“, коментира той.

По думите му една от целите на промените в Закона за бюджета е убийство на опозицията, като уточни, че БСП е единствената опозиция в страната. „Целта е левицата да не успее да се справи добре на предстоящите местни избори. 

ГЕРБ има 20 милиона по банкови сметки, а около 6 800 хил. от субсидията са похарчили, за да си купят автомобили. Тези пари трябва да бъдат върнати в хазната, но управляващите отказват да го направят. Интересно е как ГЕРБ направиха токова скъпа кампания, без да взимат пари от субсидията си“, каза Попов. Той обясни, че предоставянето на офиси на партиите от общините безвъзмездно се прави, за да се натовари местната власт със задължения, без да се обезпечи възможността им да изпълнят тези задължения. Според него това е показателно за вътрешното противоречие на закона.