Ако законът бъде потъпкан и ЦИК продължи работата си, това ще взриви изборния процес. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков, предава "Фокус".

Той уточни, че законът ясно казва, че когато мандатът приключи, се избира нова ЦИК, докато ГЕРБ искат да удължат живота на настоящата. „Мандатността стои в основата на демократичния процес. Тезата на ГЕРБ за опита на настоящата комисия не може да бъде правен аргумент“, допълни Божанков.

Според него въпросът защо ГЕРБ не искат смяна на ЦИК е съвсем резонен. „Управляващите сами не се разбират както в голямата коалиция – между Патриоти и ГЕРБ, така и в малката – между самите ОП. Една част от патриотите правят предложения за праг на преференции и за методика на изчисляването на гласовете. Друга част от тях дори не знаят за предложенията на своите колеги. Това разцепление има потенциал да взриви цялото управление“, коментира Явор Божанков.

Според него Комисията по правни въпроси навлиза в сроковете, дадени от Венецианската комисия. „Препоръчва се да няма промени в избирателното законодателство шест месеца преди избори. Правната комисия обаче е на път да прегази тези срокове заради вътрешнополитически пазарлъци между управляващите“, обясни Явор Божанков.

Народният представител от БСП заяви, че да се спазват сроковете и закона е също част от провеждането на честни избори. „Българският народ ясно се произнесе, че иска да гласува за повече личности. Направените предложения обаче за обезсилване на преференциите ще завишат прага дотолкова, че гражданите няма да имат това право“, обясни той.

БСП настоява предложенията да бъдат изтеглени и да не се правят промени. Според Явор Божанков Изборният кодекс не е перфектен, но тези предложения ще го направят много по-лош. Той допълни, че има редица скандални предложения, които ще ограничат правото на гражданите да обжалват изборния процес, което ще делегитимира изборния процес.

„Ние предлагаме навлизане на машинното гласуване, както е предвидено по закон, промяна в протоколите, което да гарантира, че няма да има злоупотреби и не на последно място – регистър на избирателя, което ще гарантира актуалност, защото има разминаване от над половин милион души между ЕСГРАОН и НСИ“, каза още Божанков.

Той допълни, че предложенията на ГЕРБ касаят точно обратното, което според него сочи, че управляващите се готвят за служебна победа.