Бях пристигал в Ню Йорк, за да водя кампания за приемането на България в Съвета на Европа в ООН. В този ден се откриваше събранието на сесията на ООН. Тогава имаше молитвена закуска. Първият удар стана докато течеше тази закуска. Като излязохме в коридорите видях сцената от първия удар и си казах „От кога по Сие Ен Ен дават филми?“. Това сподели по повод 11-ти септември 2001 година Стефан Тафров в студиото на „Офанзива“ по Nova News.

Той каза още, че вратите на църквите са били отворени и пълни с молещи се: „Гражданите на Ню Йорк реагираха спокойно – с много загриженост и взаимопомощ, нямаше мародерства. Това беше достойно за възхищение“.

Тафров разказа, че най-стряскащият момент е бил този, в който хората са се разхождали по улиците с плакат със снимки на своите близки и са ги издирвали. Неговите близки пък са разбрали, че той е жив от телевизионно интервю с него по БНТ.

Според него няма отстъпление от борбата с тероризма в световен мащаб, а преосмисляне на подхода: „Глобализацията не дава еднакво добри плодове на всички по света и това подхранва тероризма. Има съмнение върху способността на Новия свят да изграждат нови нации и демократични общества. Трябва по-комплексен подход, а не наливане на пари“.

По актуалните политически теми коментира: „Актуализацията на бюджета трябваше да случи. Ние ще се явим на следващите избори с гордо вдигната глава като конструктивна политическа сила. Ние събрахме необходимите подписи за свикване на извънредна сесия в понеделник“.

„Една нормална демократична процедура като коалицията беше превърната в мръсна дума. Коалицията е нещо нормално в един фрагментиран парламент. Ако започнем работа в следващия парламент с мисълта, че трябва да се направи коалиция, ще бъде по-лесно и по-перспективно“, заяви Тафров.

По думите му ДБ ще продължи да работи за създаване на правителство на промяната. Кирил Петков и Асен Василев са приемани като съмишленици в ДБ: „Готови сме да им дадем видно място в нашите листи. Не трябва да разцепваме демократичната общност. Кирил Петков в основател на „Да, България“.