Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато няма окончателно прекратяване на членството й в ЕС. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов, предаде агенция „Фокус“.

„По отношение на формиране, образуване на секции извън България няма никаква промяна досега в режима, както беше установен и приет през 2016 г. Т.е. по отношение на държавите в ЕС имаме възможност за откриване на избирателни секции по общите правила и принципи за формиране на секции в чужбина. По отношение на държавите извън ЕС имаме възможност да се откриват до 35 секции в консулските и дипломатически представителства на Република България там“, каза Кирилов.

За Великобритания и Брекзит, председателят на Правна комисия обясни, че към момента няма окончателно прекратяване на членството на Обединеното кралство в ЕС. „По тази причина няма как да обсъждаме промяна по отношение на образуването на секции във Великобритания. Припомнете си дебата на 13 февруари, аз предложих да дискутираме отделно за Великобритания образуването на секции и Правна комисия отхвърли моето предложение. Тогава имаше и възражения, че ако се повдига този въпрос би трябвало Великобритания да се обсъжда заедно с Турция и други държави членки на ООН. Към момента и за самия ЕС не е ясно дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент като страна член. Ако до провеждането на европейски избори Великобритания не прекрати членството си в ЕС, тя би следвало да проведе избори за евродепутати. Ако тя проведе такива, въобще този казус спрямо българския избирателен кодекс не съществува. Великобритания ще има избрани представители в ЕП. Ако дотогава процесът на прекратяване на членството завърши и не проведе Великобритания избори, тогава би следвало ЦИК да съобрази тези обстоятелства. Уверявам ви, че макар и при настъпила промяна, ако ЦИК прояви гъвкавост и съобразителност във връзка с разположението на българите на острова, би могла успешно да организира изборния процес във Великобритания“, каза Кирилов.

По думите му 35 секции не са малко. Той отчете, че толкова са секциите и в САЩ, където също има сериозно българско присъствие.