"Сумата в проекта на новата поръчка на 8 изтребителя Ф-16 е по-ниска от платеното през 2019 година. Тогава също се говори за 1, 673 млрд. долара, които в процеса на преговорите бяха свалени до 1,3 милиарда. 

Сега, в офертата, която е предоставена, за същата сума има много повече въоръжение, което ще се предостави. ... Предстои американското правителство да изпрати преговорен екип и документи за преговори в България. В рамките на преговорите може да се постигне и по-добра цена".  

Това заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, и добави, че решението е изцяло българско и никой не е оказвал натиск за втората поръчка.

Той уточни, че още първоначално офертата е била за 16 самолета Ф-16, като първата част е била поръчана през 2019 година, а сега е дошло времето и за вторите 8 изтребителя.

"В новия проект на поръчка също има предвидена част, която е за обучение на пилотите, защото трябва да се обучат още пилоти. Инфраструктурата е една и тя в момента се изгражда, за съжаление Министерството на отбраната закъснява с това изграждане.

Надявам се, да успее да я завърши до 2024 година, когато трябва да дойдат първите 8 самолета Ф-16", обясни депутатът и уточни, че забавянето с една година е свързано с Covid-19 и нарушените вериги за доставки.  

Гаджев изтъкна, че същата причина е била посочена и от руската РСК МиГ за забавянето с една година на ремонта на изтребителите МиГ-29:

"Не съм чул някой да критикува Русия, някой от тези, които критикуват САЩ за забавянето на Ф-16".