Заявили сме нашата позиция – според нас 1 лев е безкрайно малка субсидия. С такива средства няма партия, която може да си позволи да се издържа и да ходи на избори. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия депутатът от ВМРО Александър Сабанов. Нашето предложение е субсидията да бъде между 5 и 6 лева, уточни той.

Ако някой говори за американския модел – ние няма да ставаме Америка в Европа. В Европа никъде няма такава практика – навсякъде субсидиите са от държавата, за да нямат възможности фирми или олигарси да си купуват партии, заяви Сабанов.

На ДПС не им трябват субсидии, те си имат обръчи от фирми, проблемът е на по-малките партии, които при 1 лев субсидия ще бъдат обвързани с преки зависимости, посочи депутатът от ВМРО.

Въпрос на преговори с ГЕРБ е колко да е субсидията, въпреки че г-н Борисов каза, че ГЕРБ отново ще внесе в парламента предложението тя да стане 1 лев. Като цяло сме последователни и коректни към нашия партньор в управлението ГЕРБ, коментира Александър Сабанов.

По думите му с предложенията за намаляване на ДДС се спекулира. В коалиционното споразумение ясно и точно е записано, че данъчните ставки няма да се пипат, подчерта Сабанов.

Интересно е, че напоследък коалиционните ни партньори са доста отворени към предложенията на ДПС. И предложението за субсидията, и това за ДДС бяха консултирани с ДПС, а не с Обединените патриоти, отбеляза депутатът.

Според него заседанията на коалиционния съвет трябва да са по-чести.

Сабанов каза, че въпросът с приемането на концепцията за ромите постоянно е коментиран с ГЕРБ. Без съгласието на ГЕРБ няма как да прокараме предложените от нас законоопроекти. Надявахме се да получим съгласието на ГЕРБ доста по-рано, но сме в цикъл от избори – минаха европейските и наближават местните, а те имат избиратели сред този етнос, заяви Алаксандър Сабанов, като поясни, че ако ВМРО не получи подкрепа от ГЕРБ за концепцията за ромите, ще търси такава от друга политическа сила.