Бизнесменът Владимир Баланов отскоро е княз в собственото си княжество в Тихия океан. Нарекъл го остров Нова Атлантида. В „Здравей, България“ по Нова телевизия той заяви че вече приема интелектуалци за поданици, пише "Флагман". 

„Искам Нова Атлантида да стане държавата на умните хора”, заяви Баланов.
Сред официалните жители на острова вече е и председателят на „Менса – България” Христо Радков. Той обясни, че в недрата на океана около острова може да има залежи на нефт и газ. Освен това, там плувал много планктон, от който също се произвежда петрол.

Да изготвят план за икономическо развитие на Нова Атлантида, Баланов очаква от членовете на „Менса” по цял свят. Бизнесменът е предложил на всички интелектуалци, които могат и желаят, да станат поданици на княжеството.

Островът с площ 27 000 кв. км се е образувал преди две и половина години след най-голямото вулканично изригване в света за последните 1000 години. Той е изцяло изграден от монолитна скала.

От една година, по силата на международното право, Баланов е собственик на острова, заедно с 200 мили от ареала около него. Това автоматично му дава право да добива и използва природните богатства от въпросната територия.

Няколко депутати–отцепници от БСП фактически признаха странната държава Княжество Нова Атлантида, създадена от българин. Това става ясно от тяхно питане по реда на парламентарния контрол до вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Шестима от осмината, които напуснаха парламентарната група на „БСП за България“ от септември насам, са се подписали под питането към Захариева. Сред тях е и бургаският народен представител Димитър Стоянов.

„През лятото на 2012 г., вследствие изригването на един от най-големите подводни вулкани, в южната част на Тихия океан се образува плаващ остров с размер 27 000 кв. км (приблизително колкото Белгия). 

Островът се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия, в триъгълника между Нова Зеландия, Фиджи и о. Кук, като неговото образуване е засечено от спътници на НАСА, наблюдавано е от военноморските сили на Нова Зеландия, военновъздушните сили на Австралия, посетен е от експедиции геолози и журналисти, отразено е от Ройтерс, Дейли мейл и т.н.“, пишат депутатите, които се самоопределят и като група на прогресивните социалисти.

„Първи установява, че островът е ничия собственост, българският гражданин Валентин Баланов, който след проведена консултация с един от най-големите юристи по морско право в световен мащаб – чл. кор. проф. д-р Александър Янков, предприема предписаните от него действия, включително и експедиция по завладяването му.

Действията по придобиване собствеността на острова са документирани включително и пред европейски нотариални кантори. След завладяването на острова, същият е предложен да стане част от територията на България, като се има предвид, че според геолози само природните богатства на острова възлизат на около 5 трилиона долара.

Едновременно с това около него се образува 12-милна зона териториални води и 200-километрова икономическа зона, в този случай всички природни богатства, които се намират в тази икономическа зона щяха да са собственост на Република България“, пишат още депутатите до министър Захариева.

В съответствие с горните намерения било изготвено предложение до българското правителство за придобиване собствеността на острова.

„В продължение на половин година никой не реагира на това предложение, поради което използвайки възможностите на международното право Валентин Баланов създава нова суверенна държава – Княжество Нова Атлантида, която е съвместен проект с Менса Интернешънъл.

До настоящия момент дейността на новата държава е свързана с международното й признаване, като усилията са насочени към държавите от Европейския съюз с цел сключване на договори за съвместна дейност, свързана с разработка, добиване и експлоатация на природните й ресурси. Подобни предложения са отправени и към български държавни институции, общини и др.“, се казва още в писмото на народните представители.

Въпросите, които те задават на Екатерина Захариева, са: „Каква е политиката на България спрямо Княжество Нова Атлантида до настоящия момент; разглеждани ли са поставени от княжеството въпроси; смятаме ли да се възползваме от направените предложения и какви са бъдещите ни намерения в тази област?“

Питането е подписано освен от Димитър Стоянов, но и от неформалния лидер на „прогресивните социалисти“ Красимир Янков, Георги Андреев, Лало Кирилов, Николай Иванов и Чавдар Велинов.

В него не се споменава някоя държава да е признала Княжество Нова Атлантида. За шестимата обаче явно тя наистина съществува.

Двамата „прогресивни“ отцепници, които не са се присъединили към питането, са бившият зам.-председател на парламента Валери Жаблянов и Михаил Христов.

Отговорът на Екатерина Захариева от трибуната на Народното събрание се очаква да бъде даден в петъчния парламентарен контрол на 11 декември.