Почти всички медии са били разработвани от Държавната агенция "Национална сигурност", за да бъде наложен тотален контрол върху тях. Това обяви депутатът от ДСБ Елиана Масева след вчерашното посещение на депутати от вътрешната комисия в агенцията, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Според Атанас Атанасов от ДСБ властта иска да контролира медиите преди предстоящите избори, за да работят за тях. Това е била целта на една от първите разработки през юни. По неофициална информация разработката е под името "Галерия".
Масева отказа да уточни дали става въпрос за отделни журналисти или за медии с аргумента, че информацията е класифицирана. Според нея ДАНС се занимава със задачи, които могат да бъдат квалифицирани като политически поръчки, вместо да бори корупцията по високите етажи на властта. Тя поиска за пореден път да се създаде предвидената в закона за ДАНС парламентарна комисия, пред която да се отчита агенцията. Освен това тя ще настоява депутататите да получат документите от последните оперативни разработки на агенцията. ДСБ отново настоя за оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов и за ревизия на дейността на агенцията. /БЛИЦ