Въпросът е кой да бъде назначаван и как да бъде структуриран органа. Колегите бяха внесли нещо, което бе противоконституционно. В нашия проект не става въпрос за назначаване, а за избор. Това заяви в ефира "Здравей, България" Димитър Лазаров от ГЕРБ.
В студиото бе и представител на БСП - Крум Зарков. "Този дебат тече не няколко дни, а вече няколко месеца. Ние не сме удовлетворени от предложението на ГЕРБ. Мислим, че това е възможно най-лошият вариант, защото този орган трябва да разследва предимно хората от Народното събрание. Избор от там е избор от мнозинството. То реално ще избере орган, който да го контролира. Корупцията е неделима от властта за съжаление. Тръгвайки от този извод, че това не е добро решение, коя е институцията, която стои над политическите страсти, избрана е пряко от народа. Това е президентът. Това не е свързано с името му, а с конституционните му правомощия", каза Зарков.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че не е съгласен с тезата на опонента си. "Гледайте законопроекти, а не идеите. При законопроекта на колегите е предвидено, че президента с указ назначава определеното лице. В нашия ще има процедура, която е практика - биографии и предложения се качват на сайта. След това започва изслушване, задават се въпроси, след което се пристъпва към гласуване. Тоест от БСП искат да претупат публичността", каза Лазаров.

"Досега нито една процедура от избор от народното събрание не остави усещане за нещо прозрачно. Всичко в Народното събрание по една или друга причина се политизира. Там винаги се караме. Много е важно кой ще назначава органа, но как ще се назначава също е важно. Предвиждаме ние да има силни наказателни правомощия", каза Зарков.