Лобистка поправка от типа „Ванко 1“ в полза на обвиняеми лица, включително и за тежки престъпления, предлагат четирима депутати от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ - адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева, пише "Правен свят". 

В понеделник в деловодството на парламента те са внесли предложение за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с което се иска отмяна на Глава 26 и приемането на нови текстове за ускорено разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия.

Предлага се нов чл. 368, според който, ако по досъдебното производство, от привличането на обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години или повече от една година за останалите случаи, то лицето да може да поиска делото да се разгледа от съда.

В едноседмичен срок съдът се произнася, като дава на прокурора срок от 2 месеца да внесе делото за разглеждане.

Ако това не стане, то съдът ще може да прекрати делото. В случай, че делото бъде внесено в този срок, но съдът установи, че са допуснати процесуални нарушения, то държавният обвинител ще има едномесечен срок да ги отстрани. В случай, че това не стане или се установят нови нарушения, то съдът да има правото да прекрати делото, гласят друга част от предложенията на парламентаристите от „Изправи се! Мутри вън!“.

Те мотивират идеите си с необходимостта от „по-бърза работа на прокуратурата“, като излагат практика по дела пред Европейския съд за правата на човека, по които разследванията са били продължителни.

По същество, ако така предложената промяна бъде гласувана, то облагодетелствани ще бъдат основно извършители на престъпления, чието разследване изисква множество процесуални действия, включително изпълнение на съдебни поръчки в чужбина, установяване и разпити на множество свидетели, изготвяне на експертизи и т.н.

От мотивите към предложенията лесно може да се заключи, че вносителите търсят начин за сметка на обществения интерес, защитаван в случая от прокуратурата, да бъде осигурено преимущество на защитата на даден обвиняем, която ще може да се възползва от кратките срокове, за да осигури прекратяване на делото.

По същество поправката няма да допринесе с нищо за повишаване качеството на правосъдието, но със сигурност би дала възможност дори за неправомерно въздействие от страна на адвокатите върху съдебния състав, който ще гледа дадено дело по искане на обвиняемото лице.

В конкретния случай, един от вносителите на законопроекта - Николай Хаджигенов се намира в конфликт на интереси, тъй като в качеството му на адвокат по наказателни дела има интерес от приемането на така предложените изменения в НПК. В подобна позиция се намира и друг член от групата на “мутрите” в Народното събрание, както вече част от колегите им се обръщат към депутатите от “Изправи се! Мутри вън!”.

Адвокат по наказателни дела е и заместник-председателят на парламента Татяна Дончева, която защитава обвиняеми лица, чиито разследвания продължават дълго време заради сложните финансово-счетоводни експертизи, възложени във връзка с обвиненията за укриване на данъци, пране на пари и други.

Юристи коментираха, че лобистката акция на Хаджигенов, Бабикян, Капон и Василева е напълно в стила на други две депутатки от групата „Изправи се! Мутри вън!“ – Татяна Дончева и Мая Манолова. През 2006 г. в 40-то Народно събрание Мая Манолова е сред вносителите на поправка в Наказателния кодекс, която предвижда драстично намаляване на наказанието за принуждаване към проституция.

Макар да не присъства при гласуването на конкретния текст, когато той е отхвърлен, на следващото заседание на Правната комисия по инициатива на Татяна Дончева, предложението се прегласува и намаляването на наказанието за сводничество е прието. Благодарение на изменението в НК от ареста излиза рапърът Иван Главчев, известен като „Ванко 1“, тъй като съдът се опасява, че присъдата може да се окаже по-малка от задържането му под стража.

Години по-късно председателят на 40-то Народно събрание и бивш съпартиец на Манолова и Дончева – социалистът Георги Пирински - ще изрази съжаление за приемането на лобистката поправка в полза на сутеньорите като ще я нарече „най-непростимият пропуск“.