Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще има за роднини, които не влизат в "тесния семеен кръг". Като такива се определиха братя, сестри, баби, дядовци и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. Това приеха депутатите на второ четене в пленарна зала в Кодекса за застраховането.

Промените бяха внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ по инициатива на застрахователния бранш - за да не се налага да поскъпва "Гражданска отговорност". За съпрузи, деца и родители, включително осиновители или други отглеждащи, лимит на обезщетенията няма да има нито за имуществените, нито за неимуществените вреди, както е и сега. Неудовлетворени от решението остават както опозиционните депутати от БСП и граждани, така и адвокати, представляващи интересите на пострадалите.

Те твърдят, че брат или сестра е достатъчно близка родствена връзка, която не бива да се оценява на 5000 лв. След приемането на лимита на второ четене от бюджетната комисия те попитаха защо лимитът специално за тази категория потърпевши е намален от първоначално предвидените 15 000 лв. на 5000 лв. Бюджетната комисия прие лимит от 5000 лева обезщетение за далечни роднини при катастрофи Смекчен вариант за лимитите при неимущественото обезщетяване прие парламентарната бюджетна комисия при обсъждането на Кодекса за застра...

Прочети повече В края на октомври между първо и второ четене на други поправки в Кодекса за застраховане се появи и предложението на Менда Стоянова за тавани на обезщетенията за неимуществени вреди. Обезщетението за далечни роднини ще се определя и от застрахователя, и от съда. Промените се наложиха, след като Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обяви, че ще се стигне до фалити на компании или до цена на "Гражданската отговорност" от 1000 лв., ако спешно не се приемат законодателни промени заради решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година. Решението на ВКС разшири кръга на роднините, които имат право на обезщетение за болки и страдания при смърт на техен близък на пътя. На заседанието на бюджетната комисия вчера Комисията за финансов надзор обаче представи данни, които показват, че сметките на застрахователите за "финансово цунами" са силно преекспонирани.

"До края на октомври статистиката на Софийски градски съд показва, че има заведени 116 иска от новия кръг лица с право на обезщетения по "Гражданска отговорност". Претенциите по тях варират от 26 000 лв. до 900 000 лв. по дело с голям брой братя, сестри, баби и дядовци. Средното искано обезщетение е около 118 000 лв. При 3500 смъртни случая на пътя през последните пет години и допускане, че по тях може да се появят нови 2.5 лица средно на случай с претенции за компенсации, както с допускането, че обикновено съдът уважава половината от претендираната сума, разчетите показват, че застрахователните компании трябва да заделят 380 млн. лв. допълнително резерви. Менда Стоянова и ГЕРБ "измислиха" как да не поскъпва "Гражданска отговорност" Един таван - на неимуществено обезщетение от само до 5000 лева за по-далечни роднини при смъртен случай заради катастрофа - това е ново...

Прочети повече Тази сума, разделена на броя на автомобилите, които са около 3 млн. автомобила в страната, показва, че застраховката трябва да е около 400 лв.", обясни Владимир Савов, зам.-председател на КФН. Все още обаче нямало достатъчно съдебна практика, за да се направят по-точни разчети. Дебати Против предложението на Стоянова за 5000 лв. лимит се изказа народният представител от ПГ на БСП Пенчо Милков. Той изтъкна като аргумент, че това предложение е от полза единствено на застрахователите.

Той заяви, че подобни ограничения не решават проблемите и са изключително противоречиви. Менда Стоянова изтъкна, че в Германия например дори не се плащат обезщетения за неимуществени вреди. Тя коментира още, че в Европа минималните премии за застрахователите са два пъти по-големи от тези в България. "Ако го отхвърлите този таван, гарантирам ви, че цената на гражданската отговорност ще се увеличи поне двойно", предупреди Стоянова. Явор Нотев обяви, че "Обединени патриоти" в частта на партия "АТАКА" няма да подкрепи това предложение и припомни, че премиерът Бойко Борисов също е призовал това да не се случва, преди да се стигне до широко обществено обсъждане.