Парламентът ще разгледа на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, касаещи държавните субсидии. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.
 
От Министерски съвет предлагат прецизиране на правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и регламентиране на отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години. С промените субсидията за действително получен глас от партия или коалиция се фиксира на 11 лева.
 
Така държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намалена с 6,5 млн. лева. Икономията би възлязла на 14,5 млн. лева, ако този начин на изчисляване на субсидията бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до 30 април 2019 г.
 
Измененията, внесени от „Воля“ предвиждат държавна субсидия да се предоставя само на политически партии и коалиции, които са парламентарно представени. Според тях въвеждането на промяната ще доведе до спестяване на бюджетни разходи и тяхното използване в други държавни сектори.
 
В пленарна зала ще се гласуват на първо четене промени в Закона за българските лични документи. С тях се цели намаляване на административната тежест при предоставянето на услуги по издаване и получаване на български лични документи в страната и в чужбина.
 
Въвежда се възможност български личен документ да бъде получен извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга. Това ще облекчи българските граждани в чужбина, особено живеещите в населени места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.
 
Депутатите ще изслушат министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за текущото състояние, проблемите и перспективите на трансплантационната дейност в България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!