Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене изменения в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".

Срещу промените в закона за гражданската регистрация, внесени от "Възраждане", гласуваха само от ДПС и един независим, а останалите 122-ма депутати подкрепиха създаването на комисия, която да извършва проверки на адреси, за да се установява дали има злоупотреба с фиктивни регистрации.

В мотивите си вносителите посочиха, че порочната практика особено се проявява преди избори, когато на един адрес се увеличава драстично броят на регистрираните, което пък е предпоставка и за изборни измами. 

Депутатът от "Възраждане" Кръстьо Врачев обяви данни от поискана проверка в област Пловдив, като цитира драстични случаи: "В град Баня адрес със 129 регистрирани, в село Белица 167 души на един адрес, в Първомай - 341 и най-фрапиращият случай е от град Стамболийски - 1093-ма човека регистрирани по настоящ адрес".

Врачев обаче обърна внимание, че масовата злоупотреба е с регистриране на 20-30 лица на един адрес. От ГЕРБ дадоха подкрепа, но депутатът Александър Ненков попита как комисията, в която трябва да са и кметовете по места, физически ще осъществява проверките, което ще изиксва и ангажиране на полицията: 

"Тъй като нали си представяте, че е много трудно лица по гражданска регистрация или представители на общината да могат да влязат в една частна собственост, без да има изричната подкрепа и на Министерството на вътрешните работи".

С приетите на първо четене промени се дава и възможност на собствениците на недвижими имоти да изискват заличаване на адресната регистрация на лица, които вече не живеят на него, но не са се дерегистрирали.