„Обществото няма да се промени, ако продължава да съществува думата „инвалид“, чиято етимология е „незаконен“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и параолимпиец Михаил Христов в пленарна зала. По негово предложение парламентът единодушно прие на първо четене промени в  Закона за държавните такси, и още 8 закона, с които думата „инвалид“ се заменя със словосъчетанието „хора с увреждания“.

Той подчерта, че макар самият той да се интегрирал сред колегите си, у нас все още има разделение на „ние“ и „вие“. „Инвалидите в България продължават да си стоят в къщите. 80% от тях си стоят неинтегрирани, необщителни и ще си останат просто инвалиди. Целта ни е в парламента да се опитаме, по един или друг начин, да променим мисленето на обществото“, каза Христов и призова законопроектът на БСП да бъде подкрепен. Според него това ще бъде първата крачка за интегрирането на хората с увреждания.

Христов подчерта, че макар, на пръв поглед, тези изменения няма да доведат до сериозна промяна, те са положителна стъпка и жест към хората с увреждания. „Битката тепърва започва. Моята цел е хората с увреждания да бъдат пълноправни граждани на България, които успяват да се реализират, въпреки трудностите. Предстоят ни още законодателни инициативи,свързани с този тежък проблем“, подчерта той.

Христов припомни, че едно от предизборните му обeщaния и причина да влезе в БСП, и в политиката е била именно борбата в защита на хората с увреждания и достойното отношение към тях.