Депутатите от 1 септември ще заседават отново в бившия Партиен дом на БКП. 

След разгорещения месец юли Народното събрание (НС) излиза в лятна ваканция през целия август, както повелява правилникът на парламента. Това не се бе случвало от няколко години заради нестабилната политическа ситуация и каскадата от предсрочни избори.

Ръководството на НС обаче е взело и ключово решение есенната сесия да започне в сградата на Партийния дом. Към момента това не е официално обявено, но администрацията на парламента е получила указания да подготви преместването.

Това е свързано и с логистично прехвърляне на оборудване и техника, което е указано, че следва да започне на 21 август, съобщава „Флагман“, позовавайки се на няколко източника.

Припомняме, че депутатите вече веднъж се преместиха в бившия Партиен дом, който в днешно време е втора административна сграда на Народното събрание. Това се случи през 2020 г., когато на власт бяха ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а председател на парламента бе Цвета Караянчева.

Причината бе, че класическата сграда на парламента е сравнително малка, а залата е неудобна за работа. Затова и бе извършен генерален ремонт за десетки милиони на голямата зала в Партийния дом, която бе пригодена за пленарните заседания на народните представители по най-модерни способи.

Удобството за депутатите обаче създаде сериозни проблеми за работа на медиите, които вече нямаха пряк достъп до избраниците на народа. Репортерите бяха разположени в некомфортно за работа помещение в приземния етаж.

Освен това преместването в дома на бившата комунистическа партия от тоталитарните времена създаде лош привкус, поради което й през 2021 г., когато водещи сили бяха „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, се взе решение депутатите пак да се завърнат в класическата сграда.

Сега обаче настъпва пореден обрат и ново преместване в Партийния дом под ръководството на председателя на парламента от ГЕРБ Росен Желязков и с мълчаливото съгласие на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и останалите сили.

А че това се готви, загатна преди няколко седмици председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той обаче алармира, че бъдещото преместване е свързано с индексиране на цената на ремонта на залата в Партийния дом заради претенции от строителя, както и че се поръчва твърде скъпо ново оборудване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук