Извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите се събират в пленарната зала ден по-рано, за да обсъдят удължаването на тазгодишните три бюджета – държавният, на Здравната каса и на Общественото осигуряване.

Мотивът на служебното правителство да предложи такъв вариант е, че в момента няма парламентарно мнозинство и само редовен кабинет би следвало да подготви нов бюджет за 2023 г. Това обаче раздели мненията на двата полюса и скара партиите. 

Парите в държавната хазна обаче няма да са единствената точка в дневния ред на депутатите. След 15-часовото заседание в петък парламентарният контрол беше отложен за днешното заседание. На въпроси предстои да отговарят премиерът Гълъб Донев и 10 от министрите в кабинета му.

Със законопроекта за удължаване действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, се осигурява продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и продължаване действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г., е записано в мотивите на вносителя - служебният кабинет.

Заплатите, пенсиите, социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, COVID 19, миграционен натиск и други.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук