Депутатите от икономическата комисия отхвърлиха светкавично бързо промените на Валери Симеонов в Закона за здравето за отпадане на забраната да пушим в заведенията. Само двама народни избраници от БСП подкрепиха предложението, дори самите Обединени патриоти не дадоха рамо на вицепремиера си.
"За" правото да пушим, когато сме на ресторант, се обяви и самият председател на икономическата комисия Петър Кънев. Като преди това подчерта, че депутатите от левицата ще гласуват по съвест. Двама от тях се възпротивиха на падането на забраната за дим в бара, а мнозинството народни представители в комисията, включително ГЕРБ, гласува "въздържал се", информира Канал 3. 

Законът бе отхвърлен за десетина минути без никакви дебати. Преди вота бяха изслушани само мненията на представители на неправителствения сектор. 

"Най-важното е да има добра музика и храна, и най-вече - да не се връщаме вмирисани вкъщи", каза заяви Маша Гаврилова от "България без дим", изразявайки несъгласие с аргумента на вносителите, че заведенията фалират. Тя цитира последното проучване на Екзакта, че 75 на сто са против връщането на пушенето в заведенията, от които 53 на сто били пушачи. Туризмът също не страдал, защото, по думите на министър Николина Ангелкова имало ръст от 25 на сто, каза още Гаврилова.