Отиваме сами на избори, последователни сме. Това заяви Искра Михайлова, депутат от партия „Възраждане” в студиото на NOVA.

Относно заявените стъпки на ДБ и ПП да се коалират, тя припомни, че и преди се чуваха заявки за коалиция, те до скоро бяха в по-широка коалиция.

„Ние очаквахме подобно поведение – чрез сформиране на мнозинство да добият власт. Ние от „Възраждане” сме с принципи, това, че с дадени партии имаме съвпадение по някои теми, не означава нищо. Имаме разделителни линии с шест други партии.

Подписите на „Възраждане” и БСП бяха достатъчни за сезиране за строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй“ с технологията АР1000. От БСП се обърнаха към ПП, защото те се въздържаха при гласуване в зала”, обясни Михайлова.

Тя бе категорична: „Не сме способни да изпълним условията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Ще се наложи на преговорния екип (който трябва да договори отваряне в глава „Енергетика” и разсрочване на решението за затваряне на въглищните ни централи от Маришкия басейн – б.р.) да се справи. Все още сме в парламентарна република, решенията на парламента са законни.

„Поредица правителства на ГЕРБ водиха до това решение (за бързо закриване на централите), ПП и ДБ го довършиха. Това е икономически и социално неизгодно за България, поставя ни в условия за енергийна криза – да сме вносител на енергия.

Приходите на държавния ТЕЦ „Марица Изток 2” за 11 месеца надхвърлят 1,68 млрд. (лева – б.р.) приходи. Приходите от оперативна дейността са повече от 3 млрд. (лева)”, каза тя и призова за здрав разум.

Относно промените в НПК и Закона за съдебната власт, приети вчера на първо четене в парламента, тя изтъкна, че техния законопроект, който бе приет със завидно мнозинство, е бил подарен на парламентарните групи в предишно народно събрание.

„Следствието да може да разследва главния прокурор - този законопроект внесохме за пръв път, когато бяхме извън парламента. Ако наистина имаше такава воля и желание, тези промени можеха много отдавна да бъдат приети. За партиите беше чудесно да си помпат електоратите и да правят предизборна кампания след предизборна кампания”, обясни Михайлова.

За заплахата с оръжие на техния депутат Стоян Таслаков от сина на кмета на Панагюрище – Иван Белишки, тя каза: „Това лице – Белишки системно тероризира представители на нашата политическа група. Присъствах на една от свадите преди този случай. Продължаваме да имаме някаква вяра в органите на съдебната власт. Той (Белишки), може да твърди всичко. В група не е обсъждан случая.

Относно подготвяните референдуми от „Възраждане” и от ВМРО за еврото Михайлова бе категорична, че българите искат да запазят валутния си суверенитет. „Нашата подписка – над 100 000 събрани подписа за 10 дни по темата. Има огромна енергия сред хората”, обясни Искра Михайлова.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук