Няма промяна в нашата позиция.  Считаме, че доверието към 47-ото Народно събрание е изчерпано. Ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Това заяви след връщането на мандата на президента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Според нас не може да се намери формула за подкрепа, каквато и да е, в рамките на 47-ия парламент. Ежедневната агония, че няма кворум, е съвсем очевидна. Всяко бавене на парламентарната и конституционна процедура е напълно безсмислена", категорична бе тя.  

От думите й стана ясно още, че при срещата с държавния глава са били обсъдени предизвикателствата в следващите няколко дни. "Говорихме и за спешните законодателни решения, които предполагам, че ще продължим да обсъждаме", добави тя. 

"Ако следваме разпоредбите на Конституцията, след консултациите трябва да се връчи третият мандат и след това да се положат всички усилия, макар че няма срок нито изисквания коя ПГ ще вземе мандата...

Предполагам нормалният срок ще се определи от групите, които ще участват в тези консултации. С нас до този момент нито една от възможните групи не е заявила, че иска да говори с нас, ние също нямаме нужда от разговори, защото сме казали нашето становище. 

Предполагам, че до края на юли-началото на август биха продължили консултациите. Считам, че в началото на октомври е резонно да бъдат парламентарните избори", коментира още тя. 

По данни на БНР, третият мандат ще бъде връчен в понеделник.

На въпрос очаква ли в този парламент да бъде създадено правителство, Томислав Дончев каза, че не го изключва. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ