Този парламент беше тежка щета на българския парламентаризъм. А това, което българските граждани и вие, медиите наблюдавате през последните два месеца, не беше парламент, какъвто очакваме да има Република България. За съжаление обидите и крясъците в пленарна зала взеха връх над конструктивните решения.

Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова за Нова Тв.

Този Парламент втори поред се проваля в най-важната си цел - да излъчи стабилно правителство и да има конструктивен диалог, а и това, че, мисля в нарушение на изборния кодекс днес президентът все още не е разпуснал Парламента.

Ние ще работим, може би това ще допринесе още повече за вида в оставащите часове на българския Парламент.

Очаквам, че няма да бъдат спокойни и конструктивни дебатите в пленарна зала, а напротив, отново ще се стигне дори до лични обиди, вече кампанията за предсрочните парламентарни избори започна, а и както чухте и от вашите събеседници всеки се опитва да развее по едно знаме, което през следващите два месеца може би ще омръзне на българския избирател.

Колегите от Демократична България вече години наред говорят за реформа в Съдебната система, макар че всички ние знаем, че реформата, която осъществи Христо Иванов като министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов и до днес берем плодовете й, а това че една служба ще бъде преместена от прокуратурата в Министерство на правосъдието в никакъв случай не реформа.

Моите извинения към техните познания, но мога да отбележа, че и по отношението им на прочита на Конституцията и правилника на Народното събрание, те нямат елементарни познания, допълни Атанасова.

Какво ще бъде поведението на ГЕРБ в пленарната зала? Ще гласуваме, дори смятам, че голяма част от нашите колеги ще подкрепят тази промяна за Бюрото.

Аз не споделям това мнение като юрист. Защото четох дори анализите и стенограмите през 2014 година, когато с мнозинството на БСП и ДПС това бюро е преместено от Министерство на правосъдието в прокуратурата.

Аз мога да се съглася с част от тях в частта, че ще има пряка намеса на изпълнителната власт в съдебната, така изпълнителната власт - министърът на правосъдието, във всеки един момент ще има информация на какъв етап са определени наказателни дела и кой има нужда от защита.

ГЕРБ беше партията в управление, която осигури гласовете Христо Иванов да си прокара поредната съдебна реформа. Само че той може би е забравил този момент кога беше министър, каза още Атанасова. 

По отношение на тези подмятания, че ГЕРБ подкрепя Гешев, много по-притеснително е какво си пишат на листчетата Радостин Василев и Татяна Дончева,  а още по-притеснително е как съдебни решения изтичат в телефона на Пламен Узунов, президентския съветник, преди да са обявени за решение.

Вие помните, че преди повече от една година именно прокуратурата разкри такава комуникация в телефона на господин Пламен Узунов - съдебни решения, които все още не са обявени. Това е много по-сериозният проблем. А не всички разговори тук с Христо Иванов или Иво Мирчев, завърши Десислава Атанасова.