Мотивите за вота на недоверие са срастването на държавата с корупцията. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП Стоян Мирчев.

По последни данни на Евростат сме една от водещите страни по корупция в Европа, а у нас гражданите и бизнесът казват, че корупцията е основен проблем. 80% от бизнеса е подложен на корупционни практики. Свидетели сме на държавата и корупцията в едно, заяви Мирчев.

За нас все още не са известни тайнствените мотиви на БСП за вота, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Може би стана честа практика дали за законопроект, дали за алтернативния им бюджет мотивите да се пишат от някого, а решенията да се вземат в някакъв тайнствен кръг, добави тя. От ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието с някакви технологични пречки. Те не разбират, че вотът е политически акт на опозицията, но при общественото недоверие вотът може да се премести на жълтите павета.

През фирмите на Делян Добрев са минали над 50 млн. лв. Това са обществени средства, пари на българския данъкоплатец. Срастването на ГЕРБ и държавата с корупцията е 100%, подчерта Мирчев. Корупцията е явление и модел, който в България е съществувал във всички периоди на прехода.

Подобни методи за обясняване на един или друг случай като корупционна схема са несериозни. Никой не бива да си присвоява функциите и на прокуратурата, и на съда и да раздава подобни присъди. Една от мерките срещу корупцията е антикорупционният закон, а да не забравяме, че БСП гласува срещу приемането на този закон, заяви Десислава Атанасова. Разбираем е опитът на БСП да привлекат медийно внимание, само че те не са алтернатива. На изборите хората ясно казаха кой иска да ги управлява. Няколкото часа дебат в парламента са загубено време за България, можем да се съсредоточим върху по-важни въпроси. Ако някой има информация за корупционни схеми за който и да е политик, за това си има институции, каза още депутатът от ГЕРБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!