Няма връзка между отлагането на оповестяването на агентите на бившата Държавна сигурност от БНТ заради конгреса на БСП. Още днес комисията по досиетата трябва да каже каква е причината за отлагането, смята главният секретар на партията Димитър Дъбов. Няма никакви интриги около предстоящия през следващите два дни конгрес на БСП. Не е застрашен лидерският пост на Сергей Станишев и той ще остане председател на партията, заяви Дъбов по бТВ тази сутрин.
Дъбов обаче уточни, че чисто теоретично е възможно утре до обяд да бъде издигната и друга кандидатура, но шансовете за това са минимални. Той определи позицията на премиера Сергей Станишев като лидерска не само в България, но и в Европа.
Красимир Гергов едва ли ще влезе в ръководните органи. Нямам такъв замисъл – той да е алтернатива на Бойко Борисов, каза главният секретар на БСП.
Делегатите на конгреса ще изберат председател на левицата, а до две седмици след това ще бъде определен състава на Изпълнителното бюро на партията. Председателят има право да сформира какъвто иска екип и да посочи хората, с които иска да работи, поясни Дъбов.
По думите му това е първият конгрес на БСП след 1989 г., на който се обсъждат толкова много документи на партията – промени в устава, нова програма и нова политическа рамка.
Според Дъбов не може да се говори за олигарси в България и заради това БСП ще се бори срещу хората, които не спазват законите на страната. В социалистическата партия членуват и бедни, и от средната класа, и богати хора, нямаме графа за имотно състояние, коментира още той. Относно твърденията, че в БСП има хора, свързани с Мултигруп, Дъбов коментира, че в партията има доста юристи и някои от тях на определени етапи са обслужвали групировката, но отказа да назове имена и да коментира повече темата. "В БСП има доста юристи, може би на някакъв етап да са работили за "Мултигруп". Всеки, който получи доверието на делегатите, има бъдеще в партията. Чистки не се правят, но се правят промени", коментира Дъбов по отношение на изказване на Татяна Дончева, че "банкерът на Маджо" бил в редиците на партията. Маджо няма банка, може би има акции, уточни още той.
"Тиражира се версията, че президентът има група поддръжници в партията. Мисля, че партията и хората в ръководството приемат безрезервно председателя. Затова не мисля, че има някаква пропрезидентска линия", заяви още Дъбов.
Той смята, че на този етап не е приемливо да има коалиция между БСП и ГЕРБ след изборите. Те определят себе си като класическа дясна партия, а ние сме от другото семейство - на социалистите, мотивира твърдението си Дъбов.  /БЛИЦ