Ако президентът направи партия, ще има взрив в отношенията с БСП. Тази партия не прощава и това се е доказало с годините. Това каза за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 политологът от ТРЕНД Димитър Ганев. От друга страна, президентът не знае в какво състояние ще е БСП догодина, какава ще бъде политическата система. 
 
Той обясни, че ДПС ясно са се разграничили от президента, което е проблем по-скоро за Румен Радев на следващите президентски избори.  
 
Ганев смята, че влизаме в гореща политическа зима. Правят се твърде категорични прогнози в много ранен етап. Електоралните данни сега са просто моментна снимка. Но е ясно, че хората не възприемат БСП като алтернатива, а се насочват към други, каза Димитър Ганев. 
 
Според него възходът на Слави Трифонов се дължи на предишна популярност и медийно присъствие. Също така, той е нов играч за политиката и много хора са склонни да му дадат шанс. "Трифонов бяга от програма и твърда позиция, за да остави всички врати за себе си отворени." 
 
Моментните данни предвещават тежки преговори, защото ще са нужни поне 3 партии за съставяне на правителство в новия парламент. Според политолога "експертен кабинет" е просто политически брандинг, защото ако се състави такъв, той ще е просто коалиция. 
 
Димитър Ганев беше категоричен, че Румен Радев е превърнал президентската институция в своеобразен полюс в политическата система. В тази конфигурация президент и правителство няма да подобрят своите отношения, смята той.