Коментар на бившия зам.министър на икономиката и индустрията и председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов:

Гледах как министърът на икономиката и индустрията Стоянов говори за уволнения, назначения, бордове, оръжия… До него скромно се понакиприл колегата Данчев: като че не е бил заместник на „лошата“ Нинова почти 8 месеца, а стои сякаш и той е спуснат с парашут от самолета… Дори отговаряше за процеса по присъединяване към ОИСР, стопиран с едно от първите решения на новия кабинет.

И продължих да внимавам: току-виж кажат нещо и за потребителите… Но не – всъщност още в третия час на сегашното управление стана ясно, че тази тема не стои на дневен ред. Лошото е обаче, че още на третия ден индексът на тържищните цени тръгна нагоре, след няколко месечен устойчив спад. Тръгна, точно както през октомври миналата година. Винаги е така, когато си мислиш, че нещата ще вървят от само себе си или си решил, че имаш по-важна работа от някаква си потребителска защита.

Или пък може би съзнателно скриваш темата, защото няма как да пропуснеш постигнатото от екипа на Корнелия Нинова – единственият от седемте министри, с които съм работил, поставил защитата на потребителите като централна тема и то не само на думи: достатъчно е да споменем недопускането на двойна индексация на мобилните услуги, затегнатия контрол за овладяване на психозата на цените на олиото и горивата през март и април, законопроекта за спиране произвола на колекторите, реалното въвеждане на мерките с нулевото ДДС за хляба и брашното, забраната на райския газ.

И да не забравяме – според Евростат през месец май България беше на първо място по индустриален ръст в ЕС.

Е, колеги: нищо лошо няма да стане, ако се наложи да отчетете тези факти в името на спокойствието на българските граждани, всички те и потребители. Защитавайте ги, въпреки малкото време, с което разполагате! Имате добра основа.