Мощен екшън разтърси парламента малко след началото на днешното заседание, след като депутатите започнаха да обсъждат промените в Изборния кодекс.

Шефът на охраната на Народното събрание (НС) Петър Петров, както се представи той, скъса плаката на лидера на "Боец" Георги Георгиев, който бе разпънал във фоайето пред служебния вход на сградата. На него пишеше "Не пипайте Изборния кодекс". Двамата почти се сбиха, а сетне последва шумна разправия, пише "Стандарт".

Петров обясни, че Георгиев няма право да разпъва плакати в Народното събрание. Лидерът на "Боец" пък настояваше, че точно това е мястото да го направи и че с такъв плакат посрещат и депутатите отвън.

От думите му стана ясно, че той е влязъл в парламента заедно със свой съратник по покана на депутатите от "Продължаваме промяната" (ПП). Преди заседанието разговаряли с тях, а след това опънали и плаката. Той твърдеше, че се е опитал да влезе на балконите, за да слуша дебатите, но охраната не го допуснала.

Георги Георгиев и съратник му бяха засечени на втория етаж, но не стана ясно някой да е възпрепятствал влизането на Георгиев на балконите.

Причината за скандала е, че вчера със съгласието на 5 от политическите сили в 48-о НС разглеждането на промените в Изборния кодекс бе предложено в дневния ред за днес и депутатите го подкрепиха. Най-критичната точка в тези промени е връщането на хартиената бюлетина, до което обаче днес едва ли ще се стигне, тъй като преди това има много други членове за обсъждане и гласуване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук