Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите ще се съберат в пленарната зала днес в 13:00 часа.

Народното събрание прекъсва лятната си ваканция, за да изслуша премиера Бойко Борисовза проблемите с Търговския регистър и за да обсъди казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". Заседанието е по искане на БСП. 

Парламентът ще заседава при дневен ред от две точки, записан във внесеното от левицата искане. Първата е, проект на решение за предприемане на действия във връзка с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застрахователна компания "Олимпик". 

С решението се задължава министъра на финансите да предприеме действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата на засегнатите граждани. Настоява се и Комисията за финансов надзор до 7-ми септември да представи пред Народното събрание цялостен доклад за надзора върху дейността на кипъркото дружество у нас, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд. 

В дневния ред е и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието и отговорността за възникналата криза. 

За да бъде проведено извънредното заседание, е необходим кворум от минимум 121 народни представители.  Заявка за извънредно заседание БСП даде още в края на миналата седмица и описа случващото се като безпрецедентна криза в системите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!