Новото служебно правителство ще проведе днес първото си заседание. Кабинетът на ген. Стефан Янев бе назначен след разпускането на 45-ия парламент, който не успя да излъчи редовно управление. Служебното правителство ще управлява няколко месеца до избирането на нова власт.

Очаква се основните приоритети, с които ще започне, да са управлението на пандемията, подготвянето на Плана за възстановяване и изпращането му до Брюксел, както и проверка на финансовото състояние на страната.

Въпреки че има спад на натиска на коронавируса, има много плащания покрай пандемията както в здравната система, така и към бизнеса и гражданите. 

Основното задължение на служебния кабинет остава организирането на честни избори. Трябва да се изготви план сметката и да се подготви набавянето на още машини за гласуване. Чуха се мнение, че все още не са изплатени и старите малко над 9000 устройства, използвани на 4 април.

Вчера на кратка церемония в Гранитка зала Бойко Борисов предаде властта след 4-годишен пълен мандат. 

"Пожелавам успех на служебното правителство. Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години", заяви той пред новите и старите министри.

Стефан Янев от своя страна увери, че служебният кабинет ще изпълни функциите си. Ще заложи и на мотото: Професионализъм, прозрачност и в интерес на българските граждани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!