Започва новият рунд от преговори за съставяне на правителство след провала на първия мандат. БЛИЦ припомня, че още в сряда стана ясно, че „Продължаваме промяната” (ПП) и „Демократична България” (ДБ) са готови да предложат кабинет на малцинството, но с ясни приоритети и гаранции. Това обявиха в позиция от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Петков вече заяви, че „Продължаваме промяната” са готови да поемат отговорността, а днес на председателски съвет се очаква да бъдат обсъдени евентуални нови разговори по приоритети.

Депутатите обсъждат дали да намалят продължителността на коледната си ваканция. Проекторешението, внесено от ГЕРБ-СДС, е първа точка в дневния ред за пленарното заседание в четвъртък. 

Внесеният проект предвижда депутатите да почиват от 24 декември до 2 януари включително. Според правилника Народното събрание трябва да бъде във ваканция от 22 декември до 10 януари.

Междувременно бюджетната комисия ще разглежда на второ четене законопроекта за удължаването на Бюджет 2022.

Заседанието на комисията за т.нар. удължителен закон беше отложено във вторник по предложение на ГЕРБ с мотива, че е по-добре да се изчака гласуването на проектокабинета „Габровски”, което както БЛИЦ вече писа, който не получи необходимото одобрение.

В края на ноември Народното събрание прие действието на стария бюджет да бъде удължено да приемането на нов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук