Министерството на външните работи изразява загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония.

Голям скандал! Пендаровски прие сепаратистите от ОМО "Илинден", ще има ли реакция?


Това се посочва в позиция, публикувана на сайта на българското външно министерство.

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония." - се посочва в позицията.

От външно министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.

Както БЛИЦ писа президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прие вчера представители на /нерегистрираната у нас/ ОМО "Илинден" и на няколко други сдружения на граждани на Българи.

Движението "ОМО Илинден" беше вписано като политическа партия у нас през 1999 година, но регистрацията му беше отнета година по-късно. А след това бе обявено за противоконституционна политическата партия, тъй като се бори за отцепване на част от територията на страната ни. 

От 2014 г. организацията пише доклади за правата на македонците в България.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!