Настоявам прокуратурата да извади писмото на Емин, в него няма тайни. Това заявява пред “Труд” лидерът на ДПС Ахмед Доган, учуден, че разследващите органи не оповестяват документа, към който има засилен обществен интерес. Екип на изданието е бил допуснат в сарая в “Бояна”. Журналистката Валерия Велева и фотограф на вестника са първите външни лица, които влизат в дома точно 10 дни, след като там сложи край на живота си Ахмед Емин, началник на канцеларията на Доган.
В петък, 24 октомври, писмото официално е било предоставено на Доган. Написано на лист от малко тефтерче, то започва с обръщението “г-н Доган”.
Никога не съм бил изменник на родината си Р. България. Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 г.", написал Емин.
“Вие сте били и ще бъдете осторожник и защитник на националната сигурност на страната ни. Не се чувствам жертва или употребен. Това, което става – така е било писано...”, се казва още в писмото.
“Настоявам прокуратурата час по-скоро да оповести писмото. То е абстрактно. В него няма нито един факт, който да попречи на разследването”, казва Доган.
"Трябва да установим картината, защо се е самоубил, сега търсим мотивите, редим пъзела. Разбирам колко обществото е потресено, затова ние имаме най-голяма полза от излизане на истината наяве", казва Доган. "Не мога да разбера това мислене на хората - щом се самоубива там, където живее Доган, значи има нещо много страшно около Доган и ДПС - няма такова нещо", подчертава той.  

Какъв е този чудовищен сценарий, за който пише в писмото си, пита Доган. Ако Емин е имал някаква информация, че нещо се готви, за етническо напрежение, анти-ДПС кампания, антитурска кампания, защо не ми е казал. Ако е знаел, че нещо такова се готви, и ако е участвал в това нещо, кой ще го обясни, казва още Ахмед Доган. 
Той недоумява защо от разследването са изтичали недостоверни факти за съдържанието на писмото на Емин. Има много голямо разминаване и аз почвам да мисля, че това е нарочно", смята лидерът на ДПС. 

Кой пусна в медиите, че Емин е визирал 1985 г., пита Доган. Истината е, че той е предупредил за възможност от връщане на събития от 1989 г., когато в България се развихри антитурската омраза, и това е новото в писмото, подчертава лидерът на ДПС. "И прокуратурата знае, че за тази година става въпрос, и полицията знае, а защо не изяснява фактически нещата", блъска си главата Доган. 
Той подчертава, че Емин никога не е бил издигнат до ранг да му бъде дясна ръка или шеф на политическия кабинет, както той по всяка вероятност се е представял, пише още "Труд". 
 Ахмед Емин е отговарял за разпределението на държавната субсидия за партията. Годишно ДПС получава около 460 000 – 470 000 лева. Месечно в централата са били разпределяни около 40 000 лева за фонд работна заплата на секретарки, деловодство, счетоводство, чистачки, охрана на централата, общо 22 души. “Това беше неговата основна работа”, казва Доган. За нея Емин получавал заплата от 700-800 лева. Пълни глупости са, че Емин е бил жертва на черна каса, защо да се самоубива за това. Има нещо друго и то е по-дълбоко и по-страшно”, подчертава Доган. 

До момента в. "Труд" е единствената медия, която публикува коментари на Ахмед Доган след смъртта на Ахмед Емин.  Преди време публикации в медиите твърдяха, че Валерия Велева е любовница на Ахмед Доган и че той дори й е купил апартамент.  /БЛИЦ