Как може нашата парламентарна група, която излъчва кабинет да не бъде в зала или да е с по-малък брой от народните си представители. Какво ще е поведението на останалите парламентарни групи – не мога да кажа. Един кабинет трябва да бъде избран с ясно парламентарно мнозинство. Ние не желаем да има подозрения за пазарлъци по кьошетата. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Редно е в понеделник проф. Габровски да представи папка с имена на министри. Процедурата трябва да бъде завършена докрай“, подчерта той.

„Надявам се да е поканил добри експерти. Съставът на кабинет е негов ексклузивен избор. Когато някой събира екип, е редно да инвестира в него лично доверие. Той ще включва хора, с които може да работи. Няма сертификат за политическа стерилност, но стремежът е хората да не са политически обагрени, а да са изявени експерти“, разясни Дончев.

„В случая говорим за експерти, които имат за цел да извадят България от политическата криза. Трябва да се намери политически консенсус. Очевидно в този момент това е невъзможно. Затова предприехме един вид рестарт на системата. Това е особено нужно в тези кризисни времена“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

„Коалиция няма“, категоричен е Дончев.

По думите му най-голям е шансът за съставяне на правителство с първия мандат. „От тази политическа криза трябва да се намери изход. Този жест, който правим, неизлъчвайки кабинет с ярки политически фигури, цели да се излъчат няколко приоритета, по които да започне да се работи. Третият мандат е кризисен“, заяви той.

„Ако искаме този парламент да свърши работа, той трябва да има хоризонт от 5-6 месеца. Съдебната реформа трябва да бъде облечена в техническа работа“, каза още Томислав Дончев.

„Борбата в корупцията е приоритет и ние имаме намерение да водим този процес", подчерта той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук